За ученето на думи

30 Януари 2023

Едно от най-досадните препятствия, с които се сблъскваме при изучаване на чужд език, което нерядко ни отказва дори и да започнем с ученето, е необходимостта от научаването на много думи на чуждия език. А лексиката е от решаващо значение при изучаване на нов език -  за да общувате, имате нужда от думи. За съжаление, много хора се колебаят да започнат изучаване на чужд език, само защото мисълта за огромния набор думи, които трябва да запаметят, ги отчайва. При мнозина изникват спомени за тетрадката-речник, в която в едната половина изписваме думата, в другата превода и се започва едно четене и препрочитане на речника със скромен краен резултат.

Всъщност, заучаването на оптималния брой думи от един чужд език е възможно – независимо от възрастта ви! Когато става въпрос за изграждане на вашия речник на чужд език, има няколко неща, които трябва да имате предвид от самото начало. Първо, каква е вашата цел при изучаването на този нов език? Ако се опитвате да научите чужд език за пътуване, тогава трябва да се съсредоточите върху изучаването на лексика, полезна при пътуване, а не върху бизнес лексика. След това си поставете ясни цели. Целите ще ви помогнат да се мотивирате. Например, поставете си за цел да научите x брой думи за определено време.

Ето няколко ефективни (стари и нови) техники за научаване на нови думи на чужд език, които се използват най-често:

 1. Задайте си график за ежедневна практика. Някога чудили ли сте се как музикантите запомнят музикалното произведение, което свирят? Отговорът е, че го свирят отново и отново, докато не се получи перфектно. Това е дълъг процес, но се отплаща на сцената. С езика нещата стоят по подобен начин - трябва да го упражнявате непрекъснато. За да улесните нещата, направете си график за изучаване на нова лексика, така че това да ви стане част от ежедневната рутина. Не е нужно да отделяте много време – може да е със сутрешното кафе, или в обедната почивка, важното е да не спирате.
 2. Групирайте думите по теми. Създавайте списъци с думи, групирани по тема или категория. Например, може да направите отделни категории за цвят, видове храни, глаголи за физически действия и т.н. Организирането на думите по този начин разделя иначе огромния списък с лексика на по-лесни за запомняне части.
 3. Флашкартите все още работят! Методът с флашкарти съществува от вечни времена и за това има основателна причина. Работи! Ученето на лексика представлява на първо място запаметяване. Флаш картата се състои от речниковата дума на чуждия език от едната страна и значението й (на вашия роден език) от другата страна. Те са просто и лесно за използване средство.
 4. Учете думи в контекст. Кое мислите, че е по-лесно: запомнянето на поредица от произволни думи или запаметяването на думи, използвани в реален контекст? Последното, нали? Просто мозъкът ни работи така, че запомня по-добре думи, когато са в реален контекст. Независимо дали новата дума е в изречение от новинарска статия, рефрен от песен или реплика от филм, по този начин тя ще се задържи с по-малко усилия от ваша страна в паметта ви.
 5. Потопете се. Най-добрият начин да научите чужд език е да се потопите в него. Ако нямате възможност да го направите в реална езикова среда – в езикова ваканция, например, или по-дълга екскурзия в чужбина, опитайте се да си направите виртуална езикова среда – гледайте филми, слушайте музика и новини, четете статии и книги на чуждия език – има изобилие от тв програми, канали в You Tube и сайтове за всеки интерес.
 6. Виждате дума, казвате дума. Основна част от изучаването на чужд език е не само разпознаването на думите, но и произнасянето им при комуникация. Така че, когато работите върху научаването на нова дума, задължително я произнасяйте на глас. А и произнасянето е полезен инструмент за запаметяване.
 7. Използвайте визуални знаци. Чудесен начин да научите значението на новите думи е да използвате визуални знаци. Това са отново флаш карти, но с изображение, което представя значението на чуждата дума.
 8. Играйте игри и използвайте езикови приложения. Днес има безброй приложения и игри за изучаване на езици – и много от тях са безплатни! Възползвайте се максимално от тези безплатни инструменти, за да изградите речника си на чужд език.
 9. Използвайте добре речника. Ако имате смартфон, имате речник със себе си по всяко време. Използвайте го добре! Когато срещнете дума, която не знаете, потърсете определението. Речникът съдържа определение, част от речта и произношение за всяка дума. Някои интелигентни устройства дори имат инструмент за речник, който ви позволява да маркирате думата, за да получите информацията от речника.
 10. Отгатнете част от думите. Дори и да не знаете значението на чужда дума, разбирането на значението на корена или суфикса може да ви помогне да направите добро предположение.
 11. Запомняйте фрази. Мнозина специалисти смятат, че е по-полезно да се заучават цели фрази, а не отделни думи. Въпреки че това няма да изгради целия ви чуждоезиков речник, ще е полезна основа за комуникация.
 12. Практикувайте и практикувайте. И накрая, не можете да очаквате да чуете или прочетете някоя дума веднъж и да я запомните. Римляните са го казали – Повторението е майка на знанието. Изучаването на чужд език изисква практика. Полагайте усилия да практикувате ежедневно. Още по-добре – запишете се на курс при доказани специалисти в чуждоезиковото обучение.

Тези визуални асоциации ще ви помогнат да научите новите думи. Може и да не рисувате сам изображения на флашкартите си, а просто се опитайте да си представите образ в ума си, за който можете да се сетите всеки път, когато видите новата дума от речника.

Важно е да намерите метод, който работи най-добре за вас, и да сте последователни в обучението си. Комбинирането на различни методи може да бъде много полезно при изучаването на нов език. Следващия път ще ви запознаем с някои мнемотехники, които може успешно да използвате за запомняне на нови думи, а и за много други цели.

Научи повече
Виж всички
попълнете полето
невалиден e-mail