Как да се справите със стреса на изпитите

13 Май 2022

С наближаването на НВО за 7-и и 12-и клас, както и на изпитите за сертификати на Cambridge, Училища ЕВРОПА предлагат няколко практически съвета на психолога за справяне с притесненията и стреса и по-добро фокусиране по време на изпитите. 

 В деня на изпита:

  • Ако се чувствате притеснени, причернява ви, паникьосвате се, не можете да се концентрирате върху въпросите, пробвайте следното упражнение. Опънете пръстите на лявата ръка и с показалеца на дясната ръка започнете бавно да го прокарвате по палеца на дясната – първо от външната страна, после от вътрешната. Ще усетите може би гъделичкащо усещане. Фокусирайте се върху усещането върху кожата на лявата ръка. Преминете към следващия пръст, бавно, отвън и после отвътре на пръста. Повторете с всички пръсти на лявата ръка и ако усетите нуждата, го направете и с дясната ръка. Това упражнение помага да се фокусирате и да избистрите ума си.
  • Ако по време на изпита има въпрос, който изключително ви затруднява, просто го оставете и продължете нататък. Не губете време, а го използвайте да отговорите на всички други въпроси, които знаете. Накрая се върнете и помислете отново върху трудните.
  • Правилото 80/20 важи и тук – с 20% от времето, може да направите 80% от точките и отговорите. Направете бързо това, което знаете и в което сте добри и после се фокусирайте върху по-трудните въпроси и задачи. Така оптимизирате работата си.
  • Пийте вода. Тя успокоява, повишава работоспособността и концентрацията.
  • Хапнете нещо преди изпита. 25% от разхода на дневната ни енергия се използва само от мозъка. Може да си представите какво е по време на изпит. Не дръжте мозъка си гладен. Високо енергийни за мозъка храни са бананите, суровите орехи, тъмен шоколад. Избягвайте сладките храни, тестените закуски и fast food храните, тъй като те затлачват тялото и мозъка – правят човека по-ленив и затрудняват мисленето.
  • Наспете се добре. Ни повече, ни по-малко, за да е готов мозъкът ви за битка. Ако тялото се чувства добре, е по-способно да се справи със стреса и да ви позволи да се представите отлично.
  • Последен съвет: бъдете спокойни! Ще се справите! Ние вярваме във вас и винаги сме до вас!

Успех!

Научи повече
Виж всички
попълнете полето
невалиден e-mail