Как да поддържаме нивото на английския през лятото?

01 Юли 2022

СЪВЕТИ ЗА ЛЯТОТО ОТ УЧЕБНИЯ НИ ЦЕНТЪР В РУСЕ

Лятото е вече в разгара си и често задаван въпрос е как да поддържаме нивото на английски език през ваканцията. Има различни начини и комбинации, тъй като всеки един от нас учи по различен начин. Тук ви предлагаме няколко бързи стратегии, които може да приложите и пробвате през лятото.

  1. Съставяне на изречения – метод, който може да използвате, когато имате свободен момент – рано сутрин на закуска, следобед, докато си почивате или тренирате, покрай басейна или на плажа. Може изреченията, които съставяте, да са свързани с неща, които виждате или превод на диалог, който чувате. Изреченията, също така, може да са за предмети, с които работите или дейности, които извършвате. Може и да си ги записвате, за да проверите по-късно как сте се справили. Това упражнение ни помага по-бързо и лесно да използваме натрупаните познания и да държим ума бистър.
  2. Разговори – за тези, които има чуждестранни приятели или имат възможността да пътуват извън България, това е лесно приложимо. Възползвайте се от всеки възможен момент да общувате, дори това е, за да попитате нещо на рецепция, да благодарите, да говорите с продавач в магазин, да обсъждате времето (универсална тема!). Не забравяйте, че тези хора често се сблъскват с туристи от цял свят и вашият английски е много по-добър отколкото си мислите.

За тези, които нямат възможност да пътуват и не познават чужденци, един такъв разговор може е да сам вкъщи със себе си и телефона. По този начин се чувате как звучите и свиквате с гласа си, свиквате, че комуникацията на английски е просто това – общуване. Освен това, ако направите видео или звукозапис, можете да се чуете отстрани и да имате по-обективна представа за това как сте се справили – може да се самооцените и, при нужда, да се поправите.

Друг полезен начин за поддържане и подобряване на говоренето е симпатичния робот на Cambridge (https://speakandimprove.com), който преценява настоящото ниво на владеене на английски език и чрез въпроси и отговори помага.

  1. Филми, сериали, музика, подкастове – всичко, което може да ни потопи в английска среда, разбира се, при възможност, с английски субтитри. Това принуждава и тренира ухото да разделя звуците и думите и прави разбирането по-лесно. Заедно с това, лека полека, започваме да чуваме не само думи, които знаем, но и нови думи и да ги напасваме в контекст, учейки много и полезни фрази, разширявайки речника си. Тук, една от най-полезните стратегии е, веднага тези фрази да бъдат вкарани в употреба– дали в разговор, в изречения, които сами си правим или в нещо, което пишем. Поставяйки фраза в контекст, подсигуряваме мястото ѝ в дълготрайната си памет и по-лесното ѝ „намиране“ в сходен контекст.
  2. Книги, статии, комикси, манга – всичко за четене. Както с филмите и сериалите, така и книгите помагат за поддържане и разширяване на познанията по английски език – разбиране на общата идея, разбиране на детайли, научване на нови фрази в контекст, обогатяване на речника, срещане на полезни структури. В комбинация с говорене и/или изречения, четенето може да бъде много полезно и приятно лятно занимание, при което се използват нови и стари фрази, за да се провери как работят в различен контекст.
  3. Картончета „знам/не знам“ – има различни вариации на това упражнение. В основата си е то представлява парче картон, от едната страна на което е написана думата на английски, а от другата – на български. Така бързо и лесно може да проверите какво сте запомнили и да отделите всяко картонче в купчинки – „знам“, „не знам“, „може би“.

По-бързо и не толкова трудоемко може да се направи с приложения като Quizlet и Quizizz, които помагат за лесен преговор, бързо научаване на думите, и следят кои думи знаете и на кои трябва да наблегнете. За учениците на Училища Европа, такива упражнения има направени за всеки урок и всяка ниво. Може да ги намерите в e-learning платформата, до която имат достъп всички наши ученици. 

  1. Кръстословици, игрословици, пъзели, загадки, логически игри, бордови игри, компютърни игри, книги-игри – всичко, в което може да приложите познанията си по английски, може да ви бъде полезно и неусетно да научите и приложите много стари и нови познания. 

Каквото и да изберете като стратегия за лятото, дори да е нещо не толкова целенасочено, всяко малко нещо дава своето позитивно отражение. Бъдете смели, играйте с английския език и весело лято от екипа на Училища ЕВРОПА!

Научи повече
Виж всички
попълнете полето
невалиден e-mail