''Химия и физика в кухнята'' в Лятна академия Cambridge English във Велико Търново

26 Юли 2019

През изминалата седмица, изпълнена с много летни инициативи, тема на деня в сряда бе ''Химия и физика в кухнята''.

По традиция имахме специален гост-лектор, шеф-готвачът Юмер Юмеров, собственик на местен рибен ресторант. Този път, обаче, ние бяхме поканени на гости в неговия уютен ресторант ('Сезони'), където се потопихме в тайните на класическата италианска пица.

Шеф Юмеров ни разказа малко повече за историята на пицата, за италианските й корени, вкусове и съставки. След това децата от лятната академия имаха възможност сами да разточат фино, тънко тесто и да си направят пици, като ги украсят по свой вкус. Емоцията беше голяма, всички се включиха в точенето, а накрая срещата завърши със заслужена почивка и вкусна пица.

В следобедните часове експериментите в кухнята продължиха и децата видяха как може по химичен път да изследват съдържанието на скорбяла (нишесте) в някои плодове и зеленчуци като банан и картоф. Всеки един се справи с опита успешно. След това учениците наблюдаваха 'изригването' на вулкан с помощта на оцет и сода, който педагозите в лятната ни академия демонстрираха пред аудиторията.

Ден, изпълнен с много емоции и превръщане на знанията в умения, само в Лятна академия Cambridge English в Училища ЕВРОПА - Велико Търново!

Научи повече
Виж всички
попълнете полето
невалиден e-mail